Aaldrik Bakker
Filmmaker en oprichter Stichting Happiness Economy
Sinds 2020 in het begin zet ik mij in om een documentaire te produceren over het Basisinkomen. Sinds Rutger Bregman het heeft over het basisinkomen ergens in 2008, vond ik het intuïtief al een goed idee. Voornamelijk omdat ik zelf geen opleiding heb genoten en ik zie hoe moeilijk het is om zonder opleiding in Nederland een goed inkomen te genereren.
Hierdoor is mijn passie om het Basisinkomen te genereren alleen maar gegroeid. Talloze boeken en artikelen gelezen, video’s bekeken en experts gesproken over de hele wereld.
Duurzaamheid is mijn tweede passie. Hoe creëer je een duurzame samenleving? En waarom zijn simpele duurzaamheidsprincipes niet gewaardeerd in ons huidige systeem?
Het basisinkomen discussie gaat voornamelijk over armoede en hervorming van ons sociale stelsel. Maar waar ik weinig data over kon vinden en discussie is over wat het Basisinkomen doet vanuit het standpunt van duurzaamheid op individueel niveau en op maatschappelijk niveau. Met andere woorden; zou het Basisinkomen juist kunnen helpen om klimaatverandering terug te dringen?
Consumeren mensen juist meer of minder met een basisinkomen? Wat veranderd er psychologisch gezien in hun wanneer hun basisbehoeften zijn vervuld en wat voor impact heeft dit op de samenleving? Worden mensen socialer? Blijven mensen wel werken? Et cetera.
De boeken die ik heb gelezen van de prominente mensen die vooral socio-economisch of systeemtechnisch gezien sterk zijn, wijzen constant naar een nieuw systeem waarin de mens voorop staat. Het Basisinkomen kan hierbij de eerste stap zijn en zo kwam de link met het Basisinkomen en een duurzamere samenleving.
Geschiedenis
Ik ben geboren in Delfzijl, 1983. Het dorpsleven heeft mij veel goede dingen gebracht. Altijd rust, genoeg natuur in de omgeving en het leven was altijd in een rustig tempo. Toen ik 27 was ben ik naar de stad verhuisd en heb ik gewerkt bij KPN. Daarna ben ik een paar maanden intercedent geweest bij een Uitzendbureau. Toen ik zag dat dit absoluut niet mijn droombaan was (wat ik wel dacht) besloot ik om dieper te zoeken en na een paar jaar kwam ik uit dat ik filmmaker wilde worden. Met mijn liefde – van kinds af aan – voor psychologie, maatschappelijke onderwerpen, het streven naar een utopie en verhalen was dit een logische evolutie in wat ik wil doen met mijn leven.
Een KvK aangevraagd, portfolio opgebouwd en nu ben ik 6 jaar lang filmmaker in bruiloften en commercials.
In 2017 ben ik veganistisch geworden en vanaf dat moment begon klimaatverandering ook steeds meer op mijn netvlies te komen. Het klinkt gek, maar doordat ik wist dat ik op dat gebied niet meer bijdraag aan een van de grootste CO2 uitstoot bron en dierenleed, voelde ik me een stuk minder machteloos. Maar dit was niet genoeg, ik wilde meer doen.
Maar dat kwam pas 2 jaar later. “Waarom ga je geen documentaire maken over duurzaamheid”, zei mijn toenmalige vriendin. En dat klonk logisch. Je krachten, talenten en kennis bundelen in hetgeen waar je goed in bent; het vertellen van verhalen.
Nu is dat moment aangekomen. Ik heb een stichting opgericht in December 2020 en via deze stichting wil ik de documentaire produceren waarin we het Basisinkomen gaan exploreren als oplossing om een duurzamere samenleving te creëren.
Hiermee hoop ik mijn passie en kennis te mengen met een film die anderen over de hele wereld kan inspireren en hopelijk tot nieuwe inzichten kan leiden over het Basisinkomen en een nieuw systeem waarin de mens – en de uitdagingen die het op dit moment heeft – daadwerkelijk weer centraal staat. Vanuit deze positie staan mensen sterker op de werkvloer en sterker om iets te doen aan ons veranderende klimaat.