Over ons

Comité van Aanbeveling

Het Comité van Aanbeveling bestaat uit Nederlanders en buitenlanders die het initiatief voor het maken van een documentaire over een ‘Onvoorwaardelijk en Universeel Basisinkomen’ van harte ondersteunen. Het C.v.A. roept belangstellenden op (individuen, NGO’s, bedrijven, e.d.) om bij interesse voor dit project steun aan de Stichting te verlenen. Dat kan bijvoorbeeld door kennis of contacten in te brengen, maar ook door een financiële donatie te doen. De beschikbare financiële middelen zijn mede bepalend voor de keuzes die gemaakt gaan worden om bijv. wereldwijd interessante personen te bezoeken en te interviewen. Uiteraard zal zoveel als mogelijk via internet gewerkt worden.

image013

Dr. Lisinka Ulatowska

Coordinator Commons Cluster of the United Nations NGO Major Group

Dr. Lisinka Ulatowska, PhD, heeft een Master Degree in het Duits van de University of California, in Berkeley, en een doctoraat in Klinische Psychologie aan de Unie Graduate School (nu de Unie Universiteit en Instituut). Uiteindelijk is zij gespecialiseerd in Transpersoonlijke Psychotherapie. Samen met Robert Rasmusson zette ze in de jaren 70 het Columbia University Centre voor Integratieve Psychologie op. Lisinka heeft door de jaren heen een aantal Non Governmental Organizations bij de VN vertegenwoordigd, zoals de World Federalists, Paz y Cooperation, de International Emissaries, the Institute for Planetary Synthesis en de Association of World Citizens. Ze heeft hier het grootste deel van haar leven aan geweid, ze is gefascineerd door de kunst van de verbinding, en hoe dit mensen helpt bij het zoeken naar een diepere zin in hun persoonlijke leven en in hun relatie, maar ook in hun relatie met de natuurlijke Bron.

Dr. Lisinka Ulatowska is een auteur en VN-NGO-vertegenwoordiger, werkzaam voor o.a. ‘The Association of World Citizens’ en ‘The Institute for Planetary Synthesis’. Zij is de auteur van o.a. ‘Het Handboek voor Effective Global Action’, het boek ‘Crossroads 2000’ en de romans ‘Samenzwering Samenspel’ en ‘Fearless’. Beide romans belichten zo levendig de innerlijke en uiterlijke dimensie van hoe mensen kunnen groeien en veranderen, opdat de lezers deze instrumenten kunnen gaan toepassen in hun eigen leven.

Dr. Jan Terlouw​

Dr. Jan Terlouw

Natuurkundige, schrijver/spreker en visionair

Dr. Jan Terlouw (89) is natuurkundige en was in zijn leven gemeenteraadslid, fractievoorzitter van D’66, Lid van Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken, Secretaris-Generaal, Commissaris der Koningin in Gelderland en vanaf 1999 enkele jaren Senator in de Eerste Kamer. De laatste 10 jaar houdt hij zich met name bezig met de vraag; ‘Hoe overleven we onze toekomst?’. Als visionair spreekt hij daarbij regelmatig zijn grote zorgen uit over onder andere de CO2-uitstoot, de daaraan gekoppelde Klimaatcrisis, over biodiversiteit, de pandemie, drugscriminaliteit, sociale verharding, mondiale spanningen, de voedselcrisis waar we op afstevenen, etc., etc.

“Alles wat er nu nog nodig is, is de moed om na de Coronacrisis op grote schaal structurele veranderingen door te voeren”, aldus Jan Terlouw.

Klaas van Egmond

Prof. dr. Klaas van Egmond

Hoogleraar Geowetenschappen (in het bijzonder Milieukunde en Duurzaamheid)

Prof. dr. Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen (in het bijzonder Milieukunde en Duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht. Van Egmond trad na zijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen in 1972 in dienst bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij gaf daarbij o.a. leiding aan het onderzoek naar luchtvervuiling en aan bodem- en grondwateronderzoek in Nederland. In 1989 werd hij directeur Milieu van het RIVM. Na de verzelfstandiging van dit onderdeel werd hij de eerste directeur van het nieuwe Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), dat in 2008 fuseerde met het Ruimtelijk Planbureau tot het Planbureau voor de Leefomgeving. In 1995 werd Van Egmond benoemd tot bijzonder hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Utrecht. In 2006 hield hij de jaarlijkse Erasmuslezing met als titel Europa, Erasmus en de duurzame wereld. Sinds 2008 is hij faculteitshoogleraar bij de faculteit Geowetenschappen van deze Universiteit met als opdracht Milieukunde, in het bijzonder veranderingen in aardse systemen. Vanaf 2009 is hij tevens adviseur van de Triodos Bank op het gebied van duurzaamheid. In 2011 was hij medeoprichter aan de Universiteit Utrecht van het Sustainable Finance Lab.

Dr. Herman Wijffels

Dr. Herman Wijffels

Mede-oprichter en bestuurslid van het Financial Lab

Dr. Herman Wijffels (13 maart 1942) is een Nederlands econoom. Van 1986 tot 1999 was hij CEO van de Rabobank. Van 1999 tot 2006 was hij voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan voor de Nederlandse regering. Van 2006 tot nov. 2008 was Herman Wijffels bewindvoerder bij de Wereldbank. Daarnaast legde hij in 2006 als informateur de basis voor het Kabinet-Balkenende IV. In april 2009 werd Wijffels samen met Sylvia Borren co-voorzitter van Worldconnectors, een Nederlandse denktank die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld. Vanaf juni 2009 was hij hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht. Hij was in 2011 medeoprichter van het Sustainable Financial Lab, waar men alternatieven voor het huidige financiële systeem onderzoekt.

unnamed

Prof. dr. Machteld Huber

O.a. oprichter van het Insitute for Positive Health

Gezondheid bestaat uit meer dan de afwezigheid van ziekte. Het Institute for positive health – opgericht door Machteld Huber – wil van die visie naar  ‘positieve gezondheid met zes dimensies’. Hiervoor ontwikkelden zij een scoringsinstrument. Daarmee geef je je gesprekspartner (of jezelf) een rapportcijfer hoe tevreden diegene is met het functioneren op de 6 assen. Zo ontstaat inzicht in het ‘gezondheidsoppervlak’. Lees meer op ipositivehealth.com