Nieuwe ideeën nemen een heleboel tijd in om door te dringen in het publieke debat. Dit geldt misschien nog wel meer voor de politiek, aangezien het in zijn natuur reactief is. Dit geldt ook voor Universeel Basisinkomen. De voorstanders willen graag dat dit idee groot wordt, maar waarom? Wat is het doel en nut ervan dat de mensen het weten? Kan de politiek het niet gewoon invoeren zonder dat meer dan 70% van de mensen het kennen en vóór zijn?

Waarom is het belangrijk dat Universeel Basisinkomen bekender wordt onder de mensen?

Een concreet voorbeeld is dit; de verkiezingen komen er aan. Rutte is nog steeds Premier en andere partijen doen nu hun best om verkozen te worden door het volk. Waar worden ze op verkozen? Dit hangt af van de tijd op dat moment waarin we leven. Er is momenteel een crisis gaande, niet alleen een pandemie, maar ook een financiële en een economische crisis. Als we die willen doorkomen moeten er grote oplossingen komen, waaronder Universeel Basisinkomen. Wanneer bijvoorbeeld 76% van de stemmende burger vóór UBI is, dan is de kans groot dat of Rutte, of andere partijen hier op zullen inspelen. Dit is de natuur van politiek. De politiek doet doorgaans wat de kiezer wil, simpelweg om gekozen te worden. Dus de vraag is vanuit de politieke partijen: hoe krijg ik de kiezer aan mijn kant? Die vraag is simpel als 76% pro-UBI is. De partijen kunnen onderzoek doen, berekeningen maken en met voorspellingen komen en op die manier UBI als een beleidsstuk in hun verkiezing opnemen. Aangezien een meerderheid dit zodanig belangrijk vind dat ze gaan stemmen op beleid (wat de meeste Nederlanders gelukkig wel doen), dan heeft UBI een grote kans dat het er aan komt.

De conclusie: des te meer mensen UBI kennen en ook daadwerkelijk pro-UBI zijn, des te groter de kans is dat de politiek hier serieus naar gaat kijken in de aankomende verkiezing en daarna. We leven nog steeds in een democratie. Laten we dat wijs gaan gebruiken.

Lange termijn spel
We weten dat dit een lange-termijn spel is. Ook als het ingevoerd wordt, zal het geleidelijk aan gebeuren. Bijvoorbeeld het eerste jaar met €250,-. Het volgende jaar €500,- terwijl de oudere programma’s langzaam aan het afbouwen zijn.

Over Aaldrik Bakker

Over Aaldrik Bakker

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Gerelateerde artikelen

Economische ongelijkheid

Wat heeft inkomens en economische ongelijkheid te maken met klimaatverandering? Klimaatverandering wordt toch veroorzaakt door vervuiling & olie? Klopt. Maar er is een groter probleem wat meer in het hart ligt van ons klimaat probleem,

Lees het hele blog »